De reacties van de partijen in Halderberge op onze 3 "gemeenteraadsverkiezingen"-vragen zijn als pdf te downloaden of onderstaand te lezen:
Met oog op de gemeenteraadsverkiezingen 2022 hebben wij getracht een beeld te krijgen over de “groene” plannen van de partijen voor de komende 4 jaar. Om e.e.a. overzichtelijk te kunnen houden hebben wij de partijen 3 belangrijke vragen gesteld. Alle partijen hebben hierop een reactie gegeven. In deze reacties werden de vragen beantwoord en enkele partijen hebben ook een verdere uiteenzetting gegeven over hun groene plannen. Onderstaand de vragen en de beantwoording.
Onze vragen waren:
- Naast het Pagnevaartbos ligt er nog meer bosgebied tussen Hoeven en Bosschenhoofd. Recent heeft daar een kaalslag plaatsgevonden dat dit bosgebied geen goed heeft gedaan. Wat zijn jullie plannen om ook dit bosgebied weer goed geschikt te maken voor recreatie en de toekomst?
- Hoe en waar kunnen wij de komende 5 jaar 10.000 bomen in Halderberge gaan planten?
- Hoe staan jullie tegenover terugbrengen van het water in de Pagnevaart?
De beantwoording:
CDA
CDA-Halderberge komt al jaren op voor beter groenonderhoud en groenbeheer. Bij de vorige wethouder die daarvoor verantwoordelijk was (Peter Bons), noemde hij CDA-partijlid Ad van Tetering “De Groen-man”. Dit met een knipoog. Dit heeft als positief effect gehad dat nu alle partijen groen belangrijk vinden. Wel op een verschillende wijze, daar de VVD voor bloemen in de kernen gaat en D66 voor biodiversiteit. CDA kijkt meer wat de mogelijkheden zijn en probeert daarmee partijen bij elkaar te brengen, zodat groenbeheer in balans is. Wat heb je aan mooi groen als dat niet wordt onderhouden?
In de afgelopen jaren hebben we kleine verbeteringen kunnen realiseren. Zo is er een motie aangenomen, waarin wij hebben aangedrongen om gevelbeplanting aan te leggen in onze kernen. Dit met succes, daar dit op verschillende plekken al is gerealiseerd.
Zo hebben we gepleit voor een bestemmingsreserve Groen. Zogenaamd groenfond. Deze bestemmingsreserve kan worden ingezet voor de aanleg van landschapselementen. Dit zien wij als een succes. In de pot zit nu ca. € 69.000
Voor het verstrekken van een titel Ruimte voor Ruimte moet ca 150k worden betaald. Per verstrekte titel komt € 50.000 naar de gemeente. De komende jaren komt daardoor veel geld naar de gemeente Halderberge, waarmee we kunnen investeren in de aanleg van groen.
Ad is bestuurslid van Agrarische Natuurvereniging tussen Baronie en Markiezaat. Deze vereniging weet waar de mogelijkheden zijn om subsidies aan te vragen voor het onderhoud en aanleg van landschappelijk groen. Dat kunnen bijenranden, knotten van bomen, aanleg van erfbeplanting enz. zijn.
Nu antwoord op de gestelde vragen:
1
Wij zijn het helemaal eens dat het bosgebied rondom de trimbaan er niet uitziet. Dit gebied moet aantrekkelijker worden gemaakt om te kunnen recreëren. Het is een prachtig wandelgebied en een verbinding tussen het oostelijke en westelijk gebied van de spoorlijn. Door de aanleg van Rododendrons en een gemengd bosplantsoen is dit gebied wederom in goede staat terug te brengen. Het CDA is van mening dat de gemeente hier aan zet is. En dit ook snel moet doen. Liefst nog voor het groeiseizoen.
2
10.000 bomen is een fikse opgave. Daar heb je grond voor nodig. Er zijn verschillende kansen om dat te bereiken. Doordat er veel ruimte voor ruimte woningen gebouwd gaan worden liggen hier kansen. Van ieder kavel wordt een landschappelijke inpassing vereist.
- De gemeente gaat een geboortebos (Initiatief van CDA-Halderberge) aanleggen. Wellicht kunnen hier al een aantal bomen/singels worden aangeplant.
- In Bosschenhoofd is een initiatiefnemer die een voedselbos gaat aanleggen. Daarvoor worden bomen aangeplant die vruchten dragen. Zeker een kans om daar bomen te planten.
- Het landschapsbeleidsplan van de gemeente Halderberge moet wat het CDA betreft worden herzien. Daar liggen kansen om Halderberge groener te maken.
- In Halderberge liggen gronden die minder geschikt zijn voor landbouw. Boeren zijn ook op zoek naar een ander verdienmodel. Door met de agrarische sector in gesprek te gaan liggen daar kansen voor de aanleg van bomen.
- In Halderberge zijn we aan het onderzoeken waar we ommetjes gaan creëren. Het zou prachtig zijn als we langs deze ommetjes beplanting aanleggen die passen in die omgeving. Als voorbeeld, kunnen er knotwilgen worden aangelegd nabij waterpartijen.
- We hebben een speelbos in Oud-Gastel. Waarom niet in de andere kernen. Zeker een optie om te onderzoeken of daar belangstelling voor is. De Scouting in Hoeven zou graag uit de kern gaan. Om met hun in gesprek te gaan liggen daar kansen.
3
Water in de vijver van Pagnevaart is een wens van velen. We hebben kunnen zien dat het kan, alleen moeten we daarvoor geen grondwater voor gebruiken. Er loopt een onderzoek dat is ontstaan binnen Waterpoort om dit verder uit te zoeken. Als CDA zien we zeker kansen. Als er een gedegen plan ligt, is CDA-Halderberge bereid om daarin te investeren. Wij als CDA-Halderberge zijn bereid om met jullie mee te denken en jullie input zullen we zeker gebruiken om Halderberge groener en leefbaarder te maken.
Lokaal Halderberge
Hieronder zal ik een aantal zinsneden uit ons verkiezingsprogramma zetten waaruit blijkt hoe we als partij tegen dergelijke initiatieven aankijken en hoe we, meer specifiek, tegen ‘groen’ als zodanig kijken. Daarna ga ik in op de beantwoording van jullie vragen.
Uit verkiezingsprogramma Lokaal Halderberge
Inwoners en ondernemers moeten in onze groene woongemeente Halderberge prettig en veilig kunnen wonen, werken en ondernemen. Bezoekers moeten aangenaam kunnen verblijven of recreëren. De gemeentelijke overheid is er om hierin te stimuleren, te faciliteren en de omstandigheden te optimaliseren. Ook in de toekomst.
Halderberge dóór inwoners
In alle dorpen van Halderberge voelen inwoners zich betrokken bij hun wijk of dorp en heel veel inwoners zetten zich daar op diverse manieren vrijwillig voor in. Schoonmaakacties voor de wijk, onderhoud van openbaar groen, actieve deelname aan een betere inrichting van de straat en vrijwilligerswerk bij verenigingen en de verschillende Samenstichtingen. Kortom, Halderberge kenmerkt zich door een scala aan inwoners die zich op diverse manieren belangeloos inzetten voor een fijne leefomgeving. Zij vinden dit desgevraagd heel gewoon, maar bij Lokaal Halderberge vinden we dit toch heel bijzonder.
We mogen trots zijn op een samenleving waar al deze betrokkenheid de normaalste zaak van de wereld wordt gevonden. Deze kracht in onze gemeente moeten we koesteren, faciliteren en waar nodig ondersteunen. Deze kracht in onze samenleving heeft ook voor heel veel nieuwe initiatieven gezorgd die opnieuw weer bijdragen aan een nóg fijnere samenleving. Daar zijn in de afgelopen periode veel gemeentelijke ‘pluimen’ van 250 euro aan uitgereikt ter ondersteuning en waardering. Dit kleine, enigszins symbolische, gebaar moet wat Lokaal Halderberge betreft gewoon blijven bestaan. Wij hopen dat op deze manier nog meer initiatieven in de spotlights gezet worden en dat dit andere inwoners hierdoor weer zal inspireren hun goede ideeën en plannen om te zetten in concrete acties. Dit al dan niet in samenwerking met de gemeente.
Halderberge mét inwoners
Lokaal Halderberge vindt het belangrijk dat onze inwoners zoveel als maar kan, aan de voorkant van processen om tot beleid te komen, moeten worden betrokken en niet alleen bij de uitvoering. Inwoners moeten vooraf ook hun stem kunnen laten horen. In samenspraak met inwoners, met elkaar samenhang zoekend, wordt de besluitvorming geoptimaliseerd en ontstaat een breder draagvlak.
Standpunten Lokaal Halderberge:
- We willen een representatief bestuur met oog voor vernieuwing, samenwerking en ruimte voor onze inwoners.
- Inwoners moeten, daar waar mogelijk, in een zo’n vroeg mogelijk stadium betrokken worden bij beleidsvorming
- Luisteren en samen zoeken naar oplossingen met onze inwoners en bedrijven moet meer de standaard werkwijze worden bij op te stellen en uit te voeren beleid.
EEN LEEFBAAR HALDERBERGE
Halderberge heeft in al haar dorpen en wijken met (groen)voorzieningen een prettige leefomgeving. Eén die moet blijven aansluiten op de wensen en behoeften van haar inwoners. Goede plannen en initiatieven van onze inwoners dragen hier enorm aan bij.
Klimaatverandering
Het vervangings- en verbeterplan voor het rioolstelsel in Halderberge helpt hoofd te bieden aan onze steeds grilliger verlopende weersomstandigheden. Bij nieuwbouw worden retentievijvers en –bakken aangelegd om overtollig regenwater op te vangen. Meer aanleg van planten en bomen draagt ook bij aan het beperken van de overlast. Hier wil Lokaal Halderberge meer budget voor vrijmaken.
Openbare Ruimte en groenonderhoud
Lokaal Halderberge wil zorgdragen voor een openbare ruimte die leefbaar, veilig, functioneel, duurzaam en aantrekkelijk is en bijdraagt aan een gezond en plezierig leven in elk dorp en wijk. We hechten veel waarde aan een schone buitenruimte en goed onderhouden groen. Lokaal Halderberge is van mening dat juist in samenwerking met inwoners op dit vlak een beter resultaat te behalen is.
Een groene gezonde leefomgeving voor iedereen binnen onze gemeente. Gezondheid en leefomgeving zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een groene leefomgeving is van belang voor ontspanning, om te wandelen, fietsen, spelen en sporten of gewoon om andere mensen te ontmoeten.
Groen vermindert kans op wateroverlast. Groen verkoelt de buurt. Groen draagt bij aan een hoger welzijn. Groen draagt bij aan sociale cohesie. Groen trekt toerisme en bedrijven aan. Groen zorgt voor meer biodiversiteit. Groen verhoogt de waarde van huizen en gebouwen. Het laten opgroeien van onze kinderen in een groene speelbare omgeving maakt kinderen gezonder. Daarom zeggen we als Lokaal Halderberge: Groen: gewoon doen! Lokaal Halderberge wil volop inzetten op het uitvoeren van het groenplan. Daarbij willen wij zoveel mogelijk natuurelementen in en rond de kernen met elkaar verbinden voor de wandelende en fietsende inwoners en toeristen van Halderberge. Hierbij denken wij ook aan ruiterpaden en gebieden waar de hond los mag lopen.
Standpunten Lokaal Halderberge:
- Meer budget voor aanleg van planten en bomen. Dit voor de aankleding in onze dorpen en wijken en om Halderberge toeristisch aantrekkelijker te maken en ook ter versterking van de biodiversiteit en klimaatadaptatie.
- Behoud en versterking van groen structuren en versterken van de rol van inwoners en agrariërs als medebeheerders van de groene ruimte.
- Meer aansluiting zoeken bij gesubsidieerde landelijke en provinciale programma’s en cosubsidiëren.
- Meer verbinding van onze natuurelementen met daarbij ruimte voor wandelaars, fietsers en toeristen én ruimte voor ruiterpaden en hondenlosloopgebieden.
Toerisme
Toerisme is een belangrijke pijler van onze lokale economie en de toeristenbelasting een belangrijke bron van inkomsten voor de gemeente. Elk dorp in Halderberge heeft toeristische pareltjes. Bij elkaar opgeteld zorgt dit ervoor dat Halderberge veel te bieden heeft aan toeristen en toeristische ondernemers, maar ook aan onze eigen inwoners.
Ons platteland moet nadrukkelijker onderdeel van ons toeristisch product worden door het te voorzien van aantrekkelijke wandel- en fietsroutes langs boerderijwinkels in combinatie met natuurbeleving.
Winkelgebieden
Hierbij moet dan gelijktijdig wel grote aandacht zijn voor voldoende ruimte rond het winkelgebied ten behoeve van parkeren, recreëren en groen.
Pas als er voldoende parkeergelegenheid is, kan de winkelstraat autoluw gemaakt worden, zodat er ruimte komt voor horeca, terrassen en aantrekkelijk openbaar groen.
Beantwoording vragen van Halderberge Groen.
Lokaal Halderberge wil in elk geval meer budget voor aanleg van planten en bomen. Maar wij zijn niet van de loze beloftes. Eenieder die de lokale politiek een beetje volgt weet dat er vele uitdagingen op ons bordje liggen die allemaal een financiële component kennen. Eerlijkheid gebiedt ons ook te zeggen dat we voor een groot deel afhankelijk zijn van inkomsten van het Rijk en dat deze door onduidelijkheid bij het Rijk nogal ongewis zijn. Aan de andere kant leeft bij ons de overtuiging dat groen in al zijn facetten bijdraagt aan een beter leefklimaat en meer welzijn voor onze inwoners. Niet voor niets zeggen wij: Groen, gewoon doen! We zullen dus krachtig bepleiten dat meer budget voor ‘groen’ beschikbaar komt.
1
In ons programma noemen we niet specifiek gebieden. Het is logisch, gelet op ons programma, dat we extra te besteden budget in overleg (participatie) met inwoners gaan inzetten. Het lijkt ons goed eerst een inventarisatie van aan te pakken gebieden op te stellen en vervolgens daarvoor een plan van uitvoering met bijhorende financiële onderbouwing te krijgen. Het bedoelde stuk bos zal daar beslist onderdeel van uitmaken.
2
Naar ons idee heeft Halderberge Groen daar zelf vast goede ideeën over. Wij wagen ons niet aan het noemen van goede locaties. Deze vraag hoort bij de uitvoering van het groenbeleid en landschapsbeleidsplan. Lokaal Halderberge wil er in elk geval voor zorgdragen dat het beleid in elk geval mogelijkheden biedt om initiatieven als die van Halderberge Groen ruimte te geven.
3
Het leidt geen twijfel dat het ieders wens is dat er weer water in de Pagnevaartvijver komt. Iedereen heeft mooie herinneringen aan de tijd dat het er nog was. Voor de toekomst zou het een versterking zijn voor de biodiversiteit van het gebied die gepaard gaat met een verhoging van de belevingswaarde. We weten dat er in het verleden al diverse pogingen zijn gedaan en dat diverse onderzoeken hebben plaats gevonden. Tot nu toe zonder resultaat. Misschien is de tijd rijp om opnieuw eens te kijken wat er voor nodig is om het water daar te laten staan en tegen welke kosten dat mogelijk is. Inzichten en technieken zijn misschien dermate ontwikkeld in de loop der jaren dat het nu wel haalbaar is.
Namens Lokaal Halderberge wil ik jullie danken voor de betrokkenheid bij onze lokale samenleving die middels Halderberge Groen tot uiting komt en ook voor de aan de politiek gestelde vragen. Trek ook aan de bel bij ‘de politiek’ als je er met het college van B&W niet uitkomt, ook in de toekomst.
WOS
1
De afgelopen 4 jaren is een visie opgesteld voor het versterken van het recreatieve cluster rondom Hoeven. Het Pagnevaartbos en omgeving is wat WOS-Halderberge betreft daar onlosmakelijk mee verbonden. Vermaken, verblijven en genieten van de natuur is ons onderscheiden vermogen. Een deel van de 10.000 bomen kunnen wat ons betreft hiervoor worden ingezet.
2
Naast de aanplant in het bos in Hoeven dienen we aandacht te hebben voor de alle kernen. Versterken van de bomenstructuur in ons mooie buitengebied is belangrijk maar ook meer groen in de wijken is noodzakelijk. Vraag onze inwoners eens welke plaatsen ze in gedachten hebben. Ons motto voor de komende 4 jaren is immers ‘De inwoner aan het roer!’
3
Een prachtig mooi idee, hier kunnen we allemaal van genieten. Wat WOS-Halderberge betreft dient het wel op een natuurlijke wijze geregeld te worden.
PvdAGroenLinks
1
Wij zijn tegen bomenkap in het algemeen, behalve als het in het belang van het bos is of bij boomziekte oid. Kaalslag is gewoon ongelofelijk zonde. Geen enkel bosgebed wijkt wat ons betreft voor bebouwing of andere zaken. Het terugplaatsen van een gezond bos vinden wij belangrijk, en wij vinden dat het onderhouden van een bos ook hoort bij verantwoordelijkheid nemen, ook voor een gezonde leefomgeving. Wat ons betreft gaat er met de buurt gekeken worden naar de invulling en eventuele initiatieven als een voedsel- of speelbos.
2
10.000 bomen zijn veel bomen, maar als we zien hoeveel bomen er de afgelopen jaren zijn verdwenen, is het zeer belangrijk om nieuwe bomen te planten. Wat ons betreft zijn er diverse mogelijkheden in de verschillende kernen. Het Pagnevaartbos kan zeker een aantal nieuwe bomen gebruiken om weer gezond te worden, evenals het bosgebied tussen Hoeven en Bosschenhoofd, en wij zijn ook voorstander van een nieuw aan te planten of uit te breiden bosgebied in bijvoorbeeld de Sint-Maartenspolder om de Wielen heen, daarnaast zijn wij voor minibossen in de kernen (met inspraak van bewoners over de precieze plekken
3
Wij zijn groot voorstander van het terugbrengen van water in de Pagnevaart. Heel veel Halderbergenaren, zeker Hoevenaren zijn opgegroeid mét water in de vijver. Het is wel zaak om te zorgen dat dit zorgvuldig en goed gebeurt.
D’66
Algemene visie van Team D66 Halderberge op groen (paragraaf 2.1) uit ons verkiezingsprogramma is als volgt.
2.1 Groen maakt gelukkig
Halderberge is een prachtige groene gemeente in de dorpskernen en in de buitengebieden. Dat moet behouden worden en is belangrijk voor de leefbaarheid. Wij willen een zo groot mogelijke inzet plegen voor de bescherming van onze landelijke buitengebieden. Wij zijn trots op ons buitengebied en dat mag niet verpauperen. Wij zijn voor een ruimhartig beleid voor “hergebruik vrijkomende agrarische bebouwing”. Daarbij kunnen de belangen van bedrijven die blijven gerespecteerd worden. De gemeente is faciliterend hierin. Bij het opzetten van plannen wil D66 Halderberge gebruik maken van de deskundigheid van onze groene ondernemers.
D66 Halderberge is voorstander van medegebruik van de ecologische verbindingszones voor toerisme en recreatie. D66 Halderberge wil dat er fiets- en wandelpaden voor de recreatie komen als verbindende schakels tussen onze natuurparels.
Door de ruilverkaveling zijn veel veldpaden, de zogenaamde kerkpaden verdwenen. D66 Halderberge wil dat opnieuw een netwerk van deze paden komt door weilanden, akkerranden en natuurgebieden. Dat dit in goed overleg moet met boeren en beheerders van deze gebieden spreekt vanzelf.
Andere activiteiten en andersoortige bedrijvigheid zoals toerisme, kinderopvang, zorgboerderijen, boerengolf of verkoop van streekproducten worden gestimuleerd en ondersteund. Dat geeft een nieuw elan en meer vitaliteit aan het buitengebied. Het bestemmingsplan dient ruimte hiervoor te geven. Daarnaast ondersteunen we boeren die willen experimenteren en innoveren met veelbelovende ontwikkelingen, maar zijn we tegen de komst van nieuwe megastallen in Halderberge. We hebben zorg en aandacht voor de agrarische ondernemers binnen onze gemeente. Fricties die ontstaan door stikstof- en gasproblemen lossen we fatsoenlijk op door samen te werken en duurzame oplossingen te zoeken en te faciliteren.
De provincie Noord-Brabant gaat de komende jaren tien miljoen bomen planten. Wij willen dat 10.000 van deze bomen in Halderberge komen. Bomen helpen bij het vasthouden van water en het afvangen van CO2. Ook willen wij dat soorten groen en bomen worden toegevoegd ter versterking van de biodiversiteit. De gemeente gaat hier het goede voorbeeld geven door het aanplanten van bomen, het investeren in groene daken en door andere initiatieven die de biodiversiteit zowel binnen als buiten de bebouwde kom kan versterken.
D66 Halderberge zet daarom in op:
- versterken van onze groene gemeente en haar leefbaarheid;
- ondersteunen van agrariërs bij verbetering en vergroening van de bedrijfsvoering en hergebruik van de gebouwen;
- voorkomen uitbreiding megastallen en steun bieden bij zoeken naar duurzame oplossingen;
- meer gronden, perkjes beplanten met bijvriendelijke bloemen om biodiversiteit te bevorderen;
- meer bomen en mini-bosjes planten.
Antwoorden op de drie vragen
1
Ons idee is dit door een praktische opdracht voor te leggen aan de scholieren van het Markland College (via het vak Onderzoek en Ontwerpen) in samenwerking met IVN (begeleiding).
2
We willen in kaart brengen, waar, weer bomen kunnen worden geplant. We vragen in ieder geval onze inwoners, onze scholen en de samenstichtingen daarover mee te denken. Uiteraard vergeten we ook experts zoals de IVN niet om mee te denken waar en welke soorten bomen er kunnen worden geplant. Naast het planten van deze bomen, willen we ook kijken naar de mogelijkheid voor recreatie. We gaan hiervoor een centraal (digitaal) coördinatiepunt regelen, zodat duidelijk is waar je met je plannen en je vragen terecht kan; we gaan fysieke bijeenkomsten (wijkbijeenkomsten) organiseren, maar we bieden onze inwoners ook andere mogelijkheden om mee te denken, zoals een keukentafelgesprek of via de telefoon. We gaan een website en app gebruiken, waar je bijvoorbeeld kan zien waar de bomen worden geplant en waar ze zijn geplant.
3
Goed plan. Het water kan nu wegstromen doordat de bodem is weggegraven. Als we dit nu weer herstellen, kan er weer water in het Pagnevaartbos blijven staan. We moeten er wel voor zorgen dat dit op een natuurlijke manier kan worden hersteld.
VVD
1
In ons verkiezingsprogramma hebben we heel concreet het initiatief om 10.000 bomen te planten omarmd. Een ambitieuze doelstelling maar niet onmogelijk. Wij zien mogelijkheden in bosgebieden en de randen daar omheen. Voor dit specifieke gebied hebben wij geen plannen benoemd maar een ontwikkeling hier lijkt ons op zijn plaats vanwege onze hoge ambities een groene, toeristische gemeente te zijn. Wanneer, wat en hoe moeten we niet achter ons bureau bedenken maar samen met inwoners en andere betrokken (overheids)organisaties.
2
Als gemeente/waterschap/provincie hebben we een aantal zogenaamde ecologische verbindingszones ingericht of nog in te richten. Aanplant van (meer) bomen past daar zeker in. Ook in het rijke buitengebied wordt heel vaak een vorm van groencompensatie geëist door ons als gemeente. Bijvoorbeeld het realiseren van zgn. ‘groengordels’ in het geval je bijvoorbeeld je bedrijf uitbreidt of verandert qua bestemming. In een goede samenwerking met Halderberge Groen kan hier volgens ons nog een extra lokale samenwerking uit ontstaan. Daarnaast hebben wij als gemeente nog een 4-tal kavels in bezit waar volgens ons ook extra mogelijkheden zijn om (nog) meer grond beschikbaar te stellen voor de aanplant van jonge bomen.
3
Wij zijn hier al langere tijd hartstikke voor! Maar wel op een realistische manier. Zonder aanpassingen aan het bodemgestel heeft het geen zin. Een leemlaag of zelfs een hele goede folie lijken nodig. In het nieuwe collegeprogramma willen wij geld uittrekken voor een gericht deskundige onderzoek met als centrale vraag: hoe kunnen we op een betaalbare manier het water terugbrengen in de Pagnevaartvijver(s)?
Maak jouw eigen website met JouwWeb